wANNEER IS mijn productievloer HACCP-proof?

ALLES RUST OP EEN HYGIENISCHE EN DUURZAME VLOER

Ucrete vloer

hieraan moet uw vloer voldoen:

HACCP (risicoanalyse en kritische controlepunten of Hazard Analysis and Critical Control Points) is een preventief beheerssysteem voor de voedselveiligheid dat is ontworpen om gevaren voor de voedselveiligheid op te sporen en zodoende voedselverontreiniging te voorkomen. Exploitanten van levensmiddelenbedrijven moeten zorg dragen voor de invoering, de uitvoering en de handhaving van een of meer permanente procedures die gebaseerd zijn op de HACCP-eginselen (Verordening 852/2004 van het Europees Parlement). Dit betekent voor vloerbedekkingssystemen dat ze:

  • naadloos en ondoordringbaar moeten zijn, zodat bacteriën en schimmels zich niet kunnen vermenigvuldigen in
    voegen of naden
  • duurzaam moeten zijn, zodat er geen scheurvorming plaatsvindt waar vuil, verontreinigingen zich kunnen
    schuilhouden
  • gemakkelijk te reinigen moeten zijn

DOWNLOAD DE WHITE PAPER

abbatoir

Waarom is een hygiEnische vloerbedekking zo belangrijk?

Wanneer een vloer niet goed reinigbaar is krijgen bacteriën en schimmels vrij spel. Onvoldoende slijtvaste vloeren kunnen beschadigd raken, barsten of delamineren. Hierdoor kan vuil, stof of andere deeltjes in het voedsel terechtkomen. Niet alleen geven gebrekkige vloeren micro-organismen de kans om zich verder te vermenigvuldigen, ze kunnen ook ongedierte, zoals vliegen, kevers en knaagdieren aantrekken. Dat maakt de kans op besmetting nog groter. Vaak ligt deze soort kruisbesmetting tussen voedsel, vloeroppervlakken en apparatuur vaak aan de oorzaak van voedselvergiftiging.

Het mag duidelijk wezen dat er een belangrijke rol is weggelegd voor hygiënische vloeren in de strijd tegen ziekten die via besmet vlees worden overgedragen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden meer dan 200 ziekten via voedsel verspreid, en die kosten jaarlijks zo’n 420.000 mensen het leven. De overdracht van de meeste van die ziekten kan worden voorkomen door een degelijke voedselbereiding. Een voorbeeld dat echt relevant is voor de vleesindustrie is een van de gevaarlijkste ziekten die door voedsel wordt overgedragen: de E. colibacterie van het type 0157. Deze bacterie kan fataal zijn en wordt dikwijls aangetroffen in de ingewanden van dieren of in dierlijk afval, onder meer van vee. Een van de redenen waarom de ziekte wordt overgedragen op mensen is omdat het vlees wordt besmet door een slechte hygiëne tijdens de productie.

vloersysteem HACCP-certificering: UCRETE 
voldoet aan alle eisen en gaat nog een stap verder

UCRETE-VLOER: DE VLOER WAAR U VERDER OP KUNT BOUWEN

  • Hygiënisch ✔
  • Slijtvast ✔
  • Weerstand tegen zware impacten ✔
  • Bestand tegen chemicaliën ✔
  • Bestand tegen grote temperatuurschommelingen ✔
  • Vlekbestendig ✔
  • Eventueel antistatisch ✔
  • Halal gecertificeerd ✔

slipweerstand & reinigbaarheid

Het is cruciaal dat de vloeren naar behoren kunnen worden gereinigd en aan intensieve schoonmaakbeurten kunnen weerstaan. Ook een goede slipweerstand is van belang, aangezien elk residu een mogelijk risico op uitglijden inhoudt. Vaak wordt er bewust voor gekozen een ‘ruwe' vloer om schoenen meer grip te geven en zo het risico op uitglijden te voorkomen. Het blijft van groot belang dat de vloer, net zoals bij roestvrij staal, naar behoren gereinigd moet kunnen worden zodat bacteriën geen voedingsbodem krijgen om te overleven in de structuurlaag en zo kruisbesmetting zouden kunnen veroorzaken. Het is dus erg belangrijk om een vloersysteem te kiezen dat een veilige omgeving creëert voor wie in de fabriek werkt. Dat vloersysteem mag niet inboeten op slipweerstand of reinigbaarheid – zeker niet in fabrieken waar de vloer dikwijls vettig en nat is, zoals in vleesverwerkende bedrijven.

VLOER NAT

Antistatisch

Om hun machines en werknemers te beschermen vragen de meest geautomatiseerde productievestigingen bovendien vaak om antistatische vloeren. De vloeren voeren de overtollige elektriciteit gecontroleerd naar de aarde en beschermen zo high-techapparatuur tegen statische elektriciteit, zodat die niet ontregeld raakt of schade oploopt. 

halal-certificering

Er moet ook worden nagedacht over verdere verbeteringen: alle Ucrete-systemen, hebben in 2018 bijvoorbeeld een Halal-certificering behaald. Vooral in de vleesverwerkende industrie wordt dat certificaat steeds vaker gevraagd.

banner master builders

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij PMG COMMUNICATION SOLUTIONS 

PMG COMMUNICATION SOLUTIONS maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.