- 21 april 2022
- | Bron: Bakery
Efficiënte en rendabele aanpak bij Bachten de Kupe
Dankzij de ovens, remrijskasten en Flex-UV van Hein
Bakkerij Bachten de Kupe uit Veurne kent tot op vandaag jaren van groei. Daarom was de nood aan nieuwe investeringen hoog, met name in vloerovens, rotatieovens, remrijskasten en een Flex-UV van fabrikant Hein. Dit met het oog op een maximale productie en efficiënte werkomgeving. En het is het samenspel van deze machines dat de bakkerij tot een succesverhaal bombardeert.
Decennialange traditie
Bachten de Kupe draagt ambacht hoog in het vaandel. Kris Ryckeboer behoort tot de derde generatie die de bakkerij op topniveau leidt. Hij zorgt voor de kwaliteitsoverdracht van vader op zoon en is er geboren en getogen. Zijn grootvader startte 41 jaar geleden de zaak op, en de opvolging was een feit. "Mijn vader nam in 1980 over. In 2015 heeft hij me de ovenpaal doorgegeven", stelt Kris. Vandaag staat het 13-koppige team bekend om zijn broodproducten, viennoiserie en patisserie.

Investeringen als gevolg van productie
De bakkerij voorziet ongeveer 20 diverse broodsoorten, variërend van gewoon wit tot meergranenbrood en donker brood. Een productiestijging in bakkerijproducten gaat hand in hand met een uitbreiding van de apparatuur. Kris groeide bijgevolg op als kind met de firma Hein in zijn vaders bakkerij. Het begon 35 jaar geleden met de eerste vloeroven, een Eurolux-warmeluchtoven. "Onze groei danken we aan de goede resultaten van onze eerste Hein-oven." En dat was nog maar het begin, aldus Kris: "We beslisten om verder met hen te blijven samenwerken."
De bakkerij als geoliede machine
In de jaren die volgden op de aankoop van de Eurolux-vloeroven schafte Kris een Universal-vloeroven met tubes, een Ecostone-rotatieoven, twee Toplux-remrijskasten, en een Flex-UV-bewaarkast aan. Dit om aan de stijgende broodvraag te beantwoorden. De combinatie van machines maakt van Bachten de Kupe een gevestigde waarde en een doeltreffende werkplek.
Vloerovens die elkaar aanvullen
Het was aanvankelijk de Eurolux-vloeroven op warme lucht die alles moest bakken. De oven staat bekend om zijn wisselende baktemperaturen. De bovenste twee bakvloeren kunnen afgescheiden worden van de onderste met een temperatuurverschil van 50 graden, wat zorgt voor flexibiliteit. "Dit verschil is interessant voor producten die elk andere temperaturen vereisen", verklaart Kris. "Je start met patisserie en switcht nadien naar brood, vervolgens naar koffiekoeken …" Nadien kwam er de Universal-tubevloeroven, die in tegenstelling tot de Eurolux zijn temperatuur constant aanhoudt. Dit in het voordeel van continue productie, ervaart hij: "Dankzij deze Universal bakken we schot na schot bak- en vloerbroden." Het broodbakken ligt dus niet stil, en dat biedt voordelen in combinatie met de warmeluchtoven. "Dit geeft me de luxe om te spelen met de temperatuurschommelingen van de Eurolux", zegt Kris.

Hein-vertegenwoordiger Ludovic Deblauwe heeft een technische verklaring voor de warmtevastheid van de Universal-tubeoven: "De gemetste vuurhaard houdt de warmte vast en perkt temperatuurverlies in." Ook het isolatiemateriaal speelt een grote rol. Hein volgt de evolutie van isolatie strikt op de voet. Meer zelfs, om optimale resultaten te behalen, gaan ze de ovens bewust extra isoleren, aldus Ludovic: "We isoleren op decadente wijze. Boven de oven zitten we zelfs met 40 cm isolatie." Dankzij beide ovens voorziet de bakkerij dus probleemloos in continue aanlevering van broodproducten, patisserie en viennoiserie.
Krokant, energiezuinig en snel dankzij rotatieoven
De Ecostone-rotatieoven zorgt voor verbetering naar de krokante producten toe. De wagens gaan in de roterende oven om overal gelijkmatig te kunnen bakken. "Voor pistolets, stokbroden en gewone broden is de oven een plus", zegt bakker Kris. Naar energiezuinigheid biedt de oven perspectief. "De oven is waardevol in termen van warmterecuperatie, cruciaal in deze tijden", meldt hij.

Flexibel bewaren met de Flex-UV
De Flex-UV zorgt voor de opslag van voorgebakken producten. Perfect voor speciale broodsoorten die dagelijks in beperkte mate verkocht worden. Hiermee kunnen deze broden zonder kwaliteitsverlies tien dagen bewaard worden om zo dagelijks naar believen af te bakken. Vroeger werden dagelijks kleine degen gedraaid. Nu stelt de Flex-UV bakkers in staat broden te bakken per zak. Deze bewaarkasten hebben gezorgd voor veel flexibiliteit in de bakkerij, vindt Kris: "Zitten we plots zonder bepaalde broodsoorten? Dan hebben we na een uur verse producten." De Flex-UV biedt dus de noodoplossing om snel nieuwe broden te kunnen bakken. "En nog steeds met een kraakvers resultaat", vult Kris aan.

Tijdsbesparend remrijskasten
De Toplux-remrijskasten stellen niet alleen het rijsproces uit, maar remmen het ook af met tegenkoeling onder een bepaalde temperatuur. Zo kan je het bakken een vijftal uur opschorten. Het deeg staat als het ware stand-by. Dat biedt voordelen naar werkuren toe en een betere kwaliteit door de lange fermentatie, aldus Kris: "Met de remrijskasten kunnen we 's avonds tijd uitsparen en 's ochtends later beginnen." Ook naar personeel toe is het een goede zaak. "Zo vind ik sneller medewerkers. En wanneer ze toekomen, kan het bakken beginnen."

Ook Ludovic benadrukt de voordelen van de Toplux: "Het deeg wordt afgeremd in de kern, iets onder nul graden Celsius." De volgende stap is ontdooiing. "Dan volgt bewaring op positieve temperatuur. De kern ontdooit en het deeg rijst", verklaart hij. Wanneer de bakker opstaat, zijn de producten klaar om in te ovenen. Dankzij de Hein-softkoeling blijven gerezen degen 5 uur stand-by. Het afbakken kan over 5 uur gespreid worden. Minder tijdsdruk dus, maar ook een meerwaarde voor de kwaliteit. "Het remrijsproces verbetert de smaakontwikkeling", bevestigen Kris en Ludovic samen.
Gemoedsrust
Voor Kris zijn de machines een verademing. Hein heeft hem een antwoord gegeven op wat hij nodig had, zowel op professioneel vlak als in zijn privéleven. Zo kan hij de algemene productie verhogen, maar ook de avond- of nachtproductie grotendeels verplaatsen naar de dagproductie. "Dat zorgt voor een betere workflow", verklaart hij. Er is ook geen sprake van stress naar reparatie toe: "Ik heb nooit machineproblemen gehad en ik weet dat Hein binnen het uur repareert." Ook het onderhoud blijft minimaal volgens Kris: "Enkel de branderketel en stoombuizen vergen jaarlijks onderhoud." Tot slot zijn de machines eenvoudig te bedienen. Dit na een bezoek van Ludovic in de bakkerij. "Samen hebben we de bakprogramma's afgesteld. Eenmaal ingesteld is het kinderspel", stelt hij.
Hein blijft meer dan welkom in de bakkerij
Deze evolutie kon enkel plaatsvinden door de machines van Hein, aldus Kris: "Ze hebben ervoor gezorgd dat we overeind blijven tegenover de concurrentie." Of er in de toekomst geïnvesteerd wordt, hangt af van de productievraag. "Hopelijk lukt dit, want dat zou wijzen op een verdere ontwikkeling van de zaak", verklaart hij. Ook voor Hein blijft er plaats in Bachten de Kupe. "Hein denkt mee met ons. Wanneer we moeten investeren, kloppen we opnieuw aan bij hen", besluit de bakker.
