Het zelfbouwhuis - aflevering 49

Plaatsen van de vloerisolatie - Ep. 49 - In deze aflevering van Het zelfbouwhuis starten we met onze vloeropbouw. Nadat we de nodige voorbereidingen getroffen hebben, kunnen we de ondervloer gaan isoleren. We plaatsen eerst een primaire isolatielaag met EPS-mortel, die we dan afwerken met een secundaire laag meer dense EPS-platen. Op die manier bekomen we een ideale basis om onze vloerverwarming op te gaan installeren.

Transciptie 

In de vorige aflevering zetten we de eerste stappen richting de afwerking van onze woning.

We pleisterden alle muren en ook het latwerk aan de buitengevel en de glazen balustrade werden voorzien.


In deze aflevering starten we met de vloeropbouw. De eerste stap is het voorzien van een isolatielaag. Dit doen we met een EPS-isolatiemortel en EPS-platen.


We laten dit opnieuw door gespecialiseerde plaatsers uitvoeren. Maar door de voorbereidingen zelf te doen kunnen we zo’n 8 uur werkuren uitsparen. Op die manier besparen we toch 320 euro.


De wanden en het dak van onze woning werden al aangepakt. Maar om een volledig geïsoleerd geheel te bekomen, moeten we natuurlijk nog zorgen dat de koude niet via onze fundering de woning kan binnendringen. Daarom starten we onze vloeropbouw met een isolatielaag.


Man 1
Het vloerisolatiesysteem bestaat eigenlijk uit een primaire isolatie en een secundaire isolatie. De primaire isolatie dient eigenlijk om een vlakke laag te gaan bekomen, waarin eigenlijk alle koudebruggen reeds weggewerkt zijn.

We laten dat een week uitdrogen en uitharden… waarna in een tweede fase de… mortel vlakgeschuurd wordt. En waarop dan een isolatieplaat geplaatst wordt vanaf 5 cm dikte tot wel 30 cm dikte in bepaalde gevallen.

Het voordeel van… de combinatie van de twee isolatielagen is eigenlijk dat we onbeperkt zitten in dikte. We kunnen hele grote diktes aan en we kunnen hele hoge isolatiewaardes behalen, zonder dat er een risico ontstaat op krimp.


Man 1
De eerste laag is eigenlijk een isolerende mortel die dik vloeibaar aangemaakt wordt, zodanig dat alle leidingen en tussen de leidingen… dat het zeer proper en zeer mooi uitgevuld geraakt.

Die eerste laag is vlak, en eigenlijk vlak genoeg om nadien… een secundaire isolatie op te gaan plaatsen, in ons geval EPS-isolatieplaten, die voor 100% dan bestaan uit EPS-korrels.
Maar voor we kunnen beginnen met die eerste laag, moeten eerst nog een aantal voorbereidingen gebeuren.


Man 1
Alle gaten in de tussenvloeren moeten dichtgemaakt zijn op voorhand. De trapgaten bijvoorbeeld moeten met een plank afgeboord worden, zodanig dat de EPS-mortel niet wegloopt naar de benedenliggende ruimtes…

Het is niet nodig om muren en ramen extra te gaan beschermen met plastic folie, of met een ander product, omdat de… manier van werken is eigenlijk helemaal proper. En is er al eens een spat op het platwerk, dan gaat het met een borsteltje en met water onmiddellijk eraf.
Dit klaarmaken van de werf is iets wat we perfect zelf kunnen doen.

We beginnen met de bekisting van ons trapgat.


Nadat we de opening opgemeten hebben, kunnen we een stuk resthout op maat gaan maken.


We tekenen de juiste lengte af op het paneel en zagen het door met een cirkelzaag.


Is dit gebeurd, dan gaan we het in ons trapgat installeren.

Door de plank eerst ter plaatse te houden en op te meten of die hoog genoeg zit ten opzichte van de vloeropbouw, kunnen we dan meteen op de juiste hoogte bevestigen.


We hangen de bekisting vast met een aantal slagpluggen, dit is zeker voldoende.


Ten slotte gaan we de naad nog opspuiten. Zo is die mooi afgesloten en zijn we zeker dat de isolatiemortel er niet tussen kan lopen.


Waar nodig korten we vervolgens ook nog de EPDM aan de ramen af.

Zorg dat je nog voldoende overhoudt om die correct tegen de opstand te kunnen afwerken, maar het overschot, dat in de weg zou zitten bij de vloeropbouw, kunnen we al afsnijden.


Daarnaast zorgen we ervoor dat de ondergrond borstelschoon is.

Door stof en loszittende deeltjes te verwijderen kan de isolatielaag op een propere vloer geplaatst worden.


Zo ben je ook zeker dat de mortel mooi tot tegen je leidingen kan lopen en alles voldoende omsloten is met isolatie.


Ten slotte moeten we ter hoogte van de oude fundering nog plastic voorzien. Want bij die overgang zou er nog vocht kunnen zitten.


Door die te bedekken voorkom je dat je isolatiechape nat wordt en de isolerende werking ervan zou verminderen.


Man 1
Hoe gaan we nu eigenlijk te werk? Op voorhand dienen we te weten: kunnen we met onze vrachtwagens de werf gemakkelijk bereiken? Is er water aanwezig op de werf? Kunnen we binnen op de werf? En voornamelijk, weten we wat we moeten doen?

Dat wil zeggen: de technische details moeten ons helemaal bekend zijn.

Eenmaal we op de werf aan het werk gaan, gaan we alle passen gaan uitzetten op elk verdiep. En gaan we werken op een hoogte die vooraf samen bepaald wordt met de architect of de bouwheer. Waarop er voldoende ruimte nog aanwezig is om de chape te gaan plaatsen, de vloerverwarming te gaan plaatsen, en de vloerafwerking te gaan plaatsen.
Voor ze eraan beginnen laten ze de machine eerst testdraaien om te zien of hij alle ingrediënten opneemt.

Het nodige water halen ze uit onze regenput.


Ondertussen zorgen wij ervoor dat we foto’s hebben van de locaties van de leidingen in onze vloer voor die bedekt worden.

Zo hebben we dit steeds achter de hand ter controle en kunnen we vermijden dat er achteraf in geboord wordt.


Nadat ze ten slotte ook het vloerpas gecontroleerd hebben, kunnen ze starten met het aanbrengen van de isolatiemortel.

Dit doen ze met een slang die aangesloten is op hun machine.

Man 1

Een isolatiechape bestaat eigenlijk voor 90%  uit gegrafiteerde EPS-korrels, die beter isoleren dan de gewone witte klassieke EPS-korrels.

Die korrels worden gebonden door een weinig cement en een aantal toeslagstoffen, zodanig dat de isolatiewaarde heel hoog blijft. En toch een voldoende hoge druksterkte bereikt wordt.

Man 1
Wat betreft de isolatiewaarde van de EPS-isolatiemortel, daar hebben we laat ons zeggen twee verschillende producten in, die vrij verschillen van isolatiewaarde.

Het beste isolerende product heeft een lambda-waarde van 0,05.

De klassieke EPS-mortel die we gebruiken als hellingsbeton op platte daken en als tussenvloer voor appartementen heeft een lambda-waarde van 0,085.

Alle producten zijn voorzien ofwel van een CE-markering, van een ATG, of zijn opgenomen in de EPB-databank.
De vloeibare samenstelling van het product zorgt ervoor dat het tussen en onder de leidingen loopt.

Op die manier heb je geen holle ruimtes, wat zowel voor de isolatie als de akoestiek een goeie zaak is.


Het is belangrijk dat de mortel lopend is, maar hij mag ook niet té nat zijn.

De samenstelling kan dus bijgestuurd worden, indien nodig.


Via de slang wordt dan een laag isolatiemortel voorzien.


Om er nu voor de zorgen dat die laag min of meer glad is en de correcte dikte heeft, wordt die door een andere plaatser met een afwerkspaan bewerkt.


Hij strijkt daarmee de mortel gladder en meet ook regelmatig na of die op het correcte niveau ligt.

Daarom is het heel belangrijk dat de vloeropbouw en het vloerpas vooraf gekend zijn door de installataur.

Zo kunnen ze hun bouwlaser op de juiste hoogte instellen en de laag op de gepaste dikte afwerken.


Man 1
Het systeem wordt hoofdzakelijk toegepast in nieuwbouwprojecten en renovatieprojecten, … en dit zowel op vloeren als op platte daken als hellingsbeton.

Op vloeren wordt het meestal gecombineerd met een EPS-plaat, op verdiepingen wordt het praktisch uitsluitend gebruikt zonder de isolatieplaat om de vloerverwarming rechtstreeks op te kunnen tackeren.

Euhm…

Wanneer er platen gebruikt worden op tussenvloeren, is de isolatiewaarde wel beter, maar geeft dit een negatief effect op de akoestische demping van de tussenvloeren.

Vandaar dat we adviseren om geen isolatieplaten te gaan gebruiken in die tussenvloeren.
Dit is ook bij ons de reden waarom we enkel op het gelijkvloers de isolatielaag gaan afwerken met EPS-platen.


Nadat we de isolatiemortel een week hebben laten drogen, kunnen die gelegd worden.


De plaatsers controleren eerst alle niveaus voor ze aan de installatie beginnen.

Dit is een heel belangrijke stap, want het is essentieel om te weten of de onderlaag goed ligt, zodat ze perfect op de juiste hoogte zullen uitkomen met hun platen.


Als bouwheer zorg je er best voor dat je meterpas op verschillende muren aangeduid staat, zo hebben ze een aantal referentiepunten.


Man 1
Daarna wordt met een schuurmachine de ruwheid van het oppervlak bijgewerkt, zodanig dat we een glad oppervlak bekomen.

De korreltjes, die afgeschuurd worden, kunnen gerust blijven liggen, want de onderzijde van de platen die erop gelegd worden, zijn eigenlijk gewafeld, en die korreltjes kunnen daarin.
Het opschuren van de mortellaag is nodig om een perfect vlakke ondergrond te krijgen.

Dit zorgt ervoor dat de platen overal evenveel draagkracht zullen hebben en ook perfect effen zullen liggen.


Ze beginnen met het leggen van een rij platen langs een rechte muur.

Van daaruit kan dan aan beide zijden verdergewerkt worden.


De randen tegen de muur moeten handmatig nog wat bijgeschuurd worden, omdat de schuurmachine deze hoekjes niet helemaal kan bereiken.


De losgeschuurde korrels moeten dus niet weggehaald worden, want die vullen de gaatjes in de wafelstructuur aan de onderzijde op.

Daarnaast zijn de platen waterbestendig, waardoor een folie tussen de twee isolatielagen niet nodig is.

Vocht kan met andere woorden de isolatiewaarde niet aantasten.


Het is de bedoeling dat de platen goed tussen de omliggende muren klemmen. Daarom wordt het laatste stuk iets te groot gesneden, zo’n 5 tot 10 mm extra, zodat die goed ertussen spant.


Waar eventueel nog leidingen uitsteken, moet een uitsparing uit de onderkant geschuurd worden.

Door de plaat eerst al eens ter plaatse te leggen en er druk op uit te oefenen, staat de afdruk van de leiding in de isolatie en weet de plaatser waar hij een beetje moet wegschuren.


Op die manier wordt de isolatielaag rij per rij gelegd, te beginnen van rechts naar links, om dan verder te gaan van links naar rechts, enzovoort.


Het verband maakt op zich weinig uit. Meestal wordt daarom een wildverband gebruikt.


Man 1
Het formaat van deze platen is 60 cm op 120 cm. En kan gefabriceerd worden in alle diktes tussen 5 cm en 30 cm, traploos.

Het kleine formaat laat toe ook in hele kleine ruimtes dit zeer proper af te kunnen werken met deze plaat. Anderzijds, door het feit dat de platen klein zijn in formaat, creëren we een spanningsloos veld waarop de vloerverwarming kan geplaatst worden.
Dit wil zeggen dat elke plaat op zich onafhankelijk is van de andere, waardoor er geen enkele spanning ontstaat in de isolatie.

Zo draagt elke plaat op zich goed op de onderlaag.


Waar er leidingen uit de vloer komen, wordt een uitsparing gesneden met een handzaagje… en eventueel terug opgevuld met het reststukje. Op die manier is de laag zo weinig mogelijk onderbroken.


Ook voor de laatste rij is het de bedoeling dat je goed moet duwen om die ertussen te krijgen, dan ben je zeker dat de volledige laag goed in de ruimte geklemd zit.


Druk nog eens goed aan, zodat de platen zeker blijven zitten.


Man 1
Eenmaal dat de platen gelegd worden over gans de oppervlakte van de vloer, wordt… euh… worden de platen afgeborsteld, en worden de openingen rond de buizen opgestopt met een lichte mortel. Dezelfde mortel die eigenlijk onder de platen ligt.
Door het vegen zelf kunnen ze eigenlijk al een deel van de kieren opvullen met losliggende korrels.


De rest van de openingen wordt opgestopt met EPS-isolatiemortel.

Doordat er hier maar een kleine hoeveelheid nodig is, maken ze er handmatig aan en gebeurt het niet machinaal, zoals bij onze primaire isolatielaag.


Doordat deze mix vloeibaar is, is hij ideaal om uitsparingen mooi mee op te vullen!


Door zo alle gaten en moeilijk te bereiken plaatsen aan te pakken, wordt er eigenlijk een complete isolerende schil gecreëerd, waar we in ons geval dan de vloerverwarming op kunnen plaatsen.


Het nut van de tweede isolatielaag met EPS-platen is trouwens simpel: ze hebben een 2/3e beter isolerende waarde dan de onderliggende isolatiechape, waardoor dit perfect is om een voldoende isolatie te bekomen met een kleinere opbouwhoogte!

Hiermee is onze vloerisolatie afgewerkt. We voorzagen ongeveer 8 cm isolatiemortel om onze leidingen in weg te werken. En op het gelijkvloers bedekten we die nog met een 10 cm dikke laag EPS-isolatieplaten.

Daarmee ligt de basis er om er onze vloerverwarming op te gaan installeren!

In deze aflevering bespaarden we 320 euro door de voorbereidingen zelf aan te pakken. Samen met het voorlopige totaal van 57.710 euro komt het gespaarde bedrag nu uit op 58.030 euro.


In de volgende aflevering leggen we de vloerverwarming op het gelijkvloers. Met de juiste instructies zorgen we ervoor dat al onze circuits correct geplaatst worden, zodat we die uiteindelijk nog kunnen laten controleren op lekken.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij PMG COMMUNICATION SOLUTIONS 

PMG COMMUNICATION SOLUTIONS maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.