- 29 november 2017
- | 6 min. leestijd
- | Bron: Power Technics
EFFICIENTIEVERHOGING ELEKTRISCHE MOTOREN BLIJFT ZICH VOORTZETTEN
Inductiemotoren en nieuwe motortypes (pmsm en synrm) onder de loep
Gedreven door de Europese verordening 640/2009 inzake ecologisch ontwerp voor elektromotoren en de groeiende bewustwording van het nut van efficiëntieverhoging, zetten fabrikanten van elektrische motoren de jongste jaren sterk in op de ontwikkeling van nieuwe motoren. Aangezien de rendementsgrenzen bij de alom bekende inductiemotoren (IM) praktisch bereikt zijn, zijn er nu ook 'nieuwe' types volop in ontwikkeling. Denk hierbij aan de synchrone permanentmagneetmotor (PMSM) en de synchrone reluctantiemotor (SynRM). We lichten de nieuwste ontwikkelingen rond elektrische motoren toe vanuit een technisch standpunt.
Steve Dereyne, Kurt Stockman en Pieter Defreyne (UGent Campus Kortrijk)
RENDEMENTSVERHOGING BIJ INDUCTIEMOTOREN

Aandachtspunten

Ondanks de gewichtstoename wordt de bouwgrootte (160 M in dit voorbeeld) wel behouden bij de hogere IE-klassen, wat uiteraard zeer praktisch is bij het uitvoeren van retrofits.Een laatste aandachtspunt is de nominale snelheid van de machine. Vooral bij de lagere vermogensbereiken (richtwaarde < 30 kW) gaat de nominale snelheid omhoog bij hogere rendementsklassen, vanwege de dalende rotorweerstand. Dit kan onaangename gevolgen hebben bij centrifugale belastingen, zoals ventilatoren en pompen. Het koppel van een dergelijke toepassing heeft een tweedemachtsverhouding en het opgenomen vermogen een derdemachtsverhouding met de snelheid. Het vervangen van een oude laagrendementsmotor door een equivalent uit een hogere rendementsklasse kan dus leiden tot een hogere energiefactuur, vanwege het stijgende opgenomen vermogen bij het hogere toerental. De energiewinst door het inzetten van de hoogrendementsmotor wordt dus tenietgedaan door een toename van de geleverde arbeid in de toepassing. De stijging kan dermate groot zijn dat de nieuwe motor zelfs overbelast raakt vanwege het hogere toerental.
PERMANENTE MAGNETEN ALS RENDEMENTSVERHOGING

samen met de bijbehorende verliezen niet meer ten laste is van de motor en dus wegvalt. Dit heeft ertoe geleid dat deze machine ook in de aandacht is gekomen als hoogrendementsmachine. Hierdoor zijn momenteel rendementsklassen IE4 en zelfs IE5 haalbaar.
Aandachtspunten

SYNCHRONE RELUCTANTIEMOTOR

Aandachtspunten
De basisversie van de SynRM heeft nood aan een omvormer, net als de PMSM, maar ook bij dit motortype wordt hieraan gewerkt. De eerste prototypes die op het net kunnen worden gestart, zijn al op de markt, door het toevoegen van een kortsluitkooi in de rotor. Nu is de kostprijs van de SynRM-machine nog steeds merkelijk hoger dan die van de klassieke inductiemotor. De reden is echter niet te zoeken in de materiaalkost. Het blikpakket van deze machine is immers even eenvoudig te fabriceren en de opbouw van de driefasige wikkeling in de stator is identiek als bij de IM. De belangrijkste reden is momenteel de productieoplage, die nog niet kan concurreren met die van de IM. Naarmate de populariteit van dit type motor stijgt, zou ook de kostprijs in de toekomst moeten verbeteren.
Tekortkomingen van IE-klassen
Bij de permanentmagneetmotor dringt zich de terechte vraag op wat deze machine als extra voordelen biedt ten opzichte van een hoogrendementsinductiemotor, aangezien beide de IE4-klasse halen. Een IE-rendementsklasse vertelt echter niet het volledige verhaal. IE-klassen leggen immers enkel eisen op voor de te halen grenzen bij netgekoppelde motoren in hun nominale belastingspunt. Hoe deze machine reageert in deellast en bij lagere snelheden, wordt niet door de huidige IE-klassen vastgelegd. Net bij deellast en lagere snelheden komen de voordelen van de PMSM volledig tot uiting. In het volledige werkingsgebied blijft het rendement van deze machines merkelijk hoger dan bij de klassieke inductiemachines. Een uitgebreide meetcampagne over meerdere jaren aan UGent Campus Kortrijk toont dit aan.
Op deze grafiek is duidelijk te zien dat rond het nominale werkingspunt (100% koppel, 100% snelheid) het rendementsverschil tussen een IE4 11 kW IM en een IE4 11 kW PMSM verwaarloosbaar is. Dit is normaal, aangezien de IE4-klasse hier haar eisen stelt. In de lagere snelheids- en koppelgebieden zijn er echter verschillen tot 25 procentpunten in het rendement merkbaar.
Hierdoor is de inzet van dit type machines bij bepaalde toepassingen zeker te verantwoorden als het op rendement aankomt, ondanks de hogere initiële aankoopprijs. Een doorgedreven analyse van het lastprofiel, geprojecteerd op bovenstaande verschilcontouren, dringt zich hier wel op om de juiste economische beslissing te kunnen nemen bij de afweging tussen beide motortypes.
BESLUIT
Het mag duidelijk zijn dat de ontwikkelingen op elektrisch motorvlak elkaar nog steeds zeer snel opvolgen om tegemoet te komen aan de hogere rendementseisen die de markt en de Europese normering stellen. Een aantal nieuwe types hebben hier een veelbelovende toekomst, waarbij er vooral in deellast beduidend hogere rendementen worden gescoord in vergelijking met de vergelijkbare inductiemachines. Toch worden in veel gevallen de limieten bereikt van wat nog economisch verantwoord is om het rendement van de aandrijvende motor te verbeteren. Ook op Europees vlak wordt verder gekeken dan de motor en wordt een 'Total System Approach' gepromoot om het totaalrendement van de volledige aandrijflijn te verbeteren. Hierbij worden ook de bijbehorende overbrengingen zoals de reductiekast, de riemaandrijving en de belasting bestudeerd. Recente onderzoeksprojecten binnen UGent Campus Kortrijk tonen aan dat er, door de volledige aandrijflijn energetisch te analyseren, heel dikwijls nog veel meer energiewinst te boeken is, vaak voor een lagere investeringskost.
Contact: Steve.Dereyne@UGent.be
Het rendementsverhaal bij de SYNRM
Ook bij de SynRM kan de terechte vraag gesteld worden wat dit motortype op het vlak van rendement meer kan bieden dan de gelijkwaardige IE-klassen bij de inductiemotoren. Het antwoord op deze vraag is gelijkaardig als bij de PMSM.
Bij het nominale werkingspunt presteren alle motoren op het vlak van rendement gelijk, aangezien de IE-klasse dit oplegt.
Deze grafiek geeft aan dat de winst voor de SynRM opnieuw zit in de deellastgebieden waar dit type machine, net als de PMSM, duidelijk hogere rendementen haalt dan de IM.